Wat is EMDR therapie?
EMDR therapie is een manier van trauma behandeling. Het doel van EMDR is om de herinnering aan een trauma te laten vervagen. Dit doen we door je werkgeheugen af te leiden.
Tijdens EMDR therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, vraag ik je met je ogen mijn vingers te volgen.
Ze zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Het werkgeheugen raakt vol en de nare herinnering verliest langzaam zijn emotionele lading.
Wanneer kan EMDR hulp bieden?
EMDR is voor de meest uiteenlopende traumatische ervaringen een goed hulpmiddel. Heb je bijvoorbeeld (auto) ongeluk gehad? Heb je te maken gehad met fysiek, mentaal of seksueel misbruik? Ook wanneer iets ingrijpends hebt meegemaakt zoals een overval of wanneer je last van fobieën hebt kan EMDR de oplossing voor jou zijn.
Herken je jezelf in deze klachten?
- De levendige herinnering blijft steeds terugkomen
- Je voelt je belemmert in je leven
- Je hebt last van woede, angst of somberheid
- Je hebt slaapproblemen
En paar sessies zijn meestal al voldoende
Ik begrijp het, dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar EMDR werkt wel degelijk effectief!
EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. Het trauma blijft niet langer in jouw heden, waardoor je het steeds opnieuw beleeft, maar wordt echt verledentijd.
Hoe lang duurt deze therapie?
Hoe lang EMDR-therapie duurt is afhankelijk van de klachten. Gaat het bijvoorbeeld om een eenmalige gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, of jarenlang misbruik.
Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 2 tot 7 sessies.
EMDR dagen erna
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog doorwerken. Dat is goed, maar kan ook beangstigend zijn. Er kunnen bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Dit houdt vaak maar een paar dagen aan.
Ook kan het tijdens de sessie zelf belastend zijn om de levendige herinnering op te roepen en vast te houden. In eerste instantie kun je dan meer gespannen zijn, maar na een tijdje zal het beeld zijn levendigheid en emotie verliezen. Overleg als je hier tegenop ziet. Ik leg je stap of stap uit hoe EMDR werkt en hoe zwaar je belast wordt.
Waarom kiezen voor deze vorm van therapie?
EMDR is niets nieuws onder de zon. Deze methode werd meer dan 25 jaar geleden bedacht door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In die 25 jaar werd de EMDR methode verder uitgewerkt en uiteindelijk ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.
Het is niet verwonderlijk dat sommige gebeurtenissen heel diep kunnen grijpen in het leven van mensen. Vele van deze getroffenen verwerkt de traumatiserende ervaringen op hun eigen manier. Anderen ontwikkelen op de lange termijn psychische klachten. Waar ik specifiek op doel zijn herinneringen aan schokkende gebeurtenissen. Herinneringen die zich op blijven dringen. Meestal gaat het hierbij om angstwekkende beelden en nachtmerries. De gebeurtenissen worden ingedachten steeds weer opnieuw beleefd door middel van flashbacks.
Verder komen klachten vaak voor zoals schrik- en vermijdingsreacties. Er is op zo’n moment dan sprake van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). EMDR is heel effectief wanneer PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten gehandeld moeten worden.
Deze klachten kenmerken zich doordat ze zijn ontstaan als een direct gevolg van een nare gebeurtenis waarbij de gedachte aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept.
EMDR ervaringen uit de praktijk
In de afgelopen jaren heb ik inmiddels tientallen cliënten geholpen om hun trauma te verwerken dankzij de EMDR methode. Ik heb enkele van mijn cliënten gevraagd of zij hun EMDR ervaringen wilden delen op deze pagina. De EMDR ervaringen hieronder komen dus écht uit de praktijk en geven een beeld van de diversiteit aan trauma’s die met EMDR te verhelpen zijn. Deze behandelmethode helpt ook bij diepgewortelde trauma’s en/of ervaringen. Zelfs als het voorval jaren geleden is voorgevallen is het nog steeds te verwerken dankzij EMDR. De namen en foto’s hieronder zijn ivm privacy redenen gefingeerd.
EMDR ervaring van Miranda
Ik zat niet lekker in mijn vel en voelde me onzeker. Mijn therapeut stelde voor om te werken met EMDR, een methode om trauma’s te verwerken.
In het begin vond ik dat vreemd, omdat ik eigenlijk dacht geen trauma’s te hebben. Met de therapeut werkte ik aan een aantal ‘kleine’ vernederingen, pesterijen, en machtmisbruik in mijn vroege jeugd en adolescentie. Ik dacht altijd dat ik dat allang had verwerkt. Niets bleek minder waar.
Tijdens de EMDR kwamen sommige gevoelens veel heftiger boven dan ik had verwacht. Het resultaat heeft me verbaast. Ik ben af van een last die eerst onbekend voor me was. Ik leef lichter en gezonder. En ik vertrouw andere mensen veel meer. Mij heeft het zoveel goeds gedaan.
De ervaring met EMDR van Susanne
Mijn zoontje heeft het eerste jaar alleen maar gehuild. Ik had het gevoel dat er iets aan de hand was, maar werd niet geloofd.
Hij is nu 4 jaar en als hij huilt dan sla ik dicht en denk ik ‘ojee het begint weer’. Tijdens de EMDR kwam naar boven hoe machteloos ik me gevoeld heb en alles wat ik probeerde maar niet hielp. Ik voelde me een waardeloze moeder. Tijdens de behandeling kwamen al die gevoelens voorbij.
Daarna kwam er plaats voor andere gevoelens. Ik kan nu weer knuffelen met mijn zoontje zonder bang te zijn dat er iets mis gaat. Hij komt ook veel vaker uit zichzelf bij me zitten. Ik ben zo blij dat dit niet meer tussen ons in staat.
EMDR ervaring van Puk
Ik ben op de scooter aangereden door een auto. Het gebeurde in een seconde.
Ik bleef bang, bij het bewuste krispunt en durfde niet meer op de scooter. Ik droomde erover en had flashbacks. Mijn vriendinnen herkenden mij niet meer, ik ging altijd graag uit maar nu bleef ik liever op de bank zitten.
Na 3 EMDR sessies was ik van de angst en de flashbacks af. Ik ga weer uit en kan weer genieten.
Meer therapie ervaringen lezen? Kijk hier voor een overzicht van alle ervaringen met Praktijk Manasha (Karin Gescher).