Wat is gezonde seksualiteit eigenlijk? Zou het niet zo moeten zijn dat we allemaal lekker in ons vel zitten en kunnen genieten van onze seksualiteit? Toch is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Veel vrouwen en mannen worstelen met hun seksualiteit. Dit kan op allerlei vlakken het geval zijn.
Waarom een gezonde seksualiteit?
- Je wilt met je partner over seks kunnen praten, maar jij of je partner vindt dat moeilijk.
- Jij ziet seks als een vorm van lust en passie, maar je partner ervaart seks als liefde (of omgekeerd).
- Hoe vaak je seks wilt is niet gelijk met je partner: jij wilt wel of geen seks óf juist meer of minder seks.
- Jullie seksuele behoeften liggen uit elkaar.
- Je seksuele opwinding is er nauwelijks of juist heel veel.
- Jij of je partner voelt zich onzeker tijdens de seks (bijvoorbeeld over je lichaam).
- Ik voel me seksueel geremd vanuit schaamte of vanwege een opgelopen trauma (seksueel geweld ervaring).
- Misschien heb je een beperking of ben je (chronisch) ziek (geweest) en is vrijen daarom lastiger.
- Je kan ook psychische problemen hebben en daarom vrijen moeilijk vinden.
- Jij hebt last van impotentie of vaginisme of je voelt pijn bij het vrijen.
- Misschien voel je je onzeker omdat je moeite hebt met klaarkomen.
- Er kunnen ook zaken spelen in je relatie; bijvoorbeeld als je bent vreemdgegaan.
- Je hebt te maken gehad met seksueel geweld.
Bovenstaande problemen kunnen allemaal meespelen in waarom jij je niet meer vrij in je lijf voelt. Bijna ieder mens heeft seksuele gevoelens, wensen en verlangens en geeft er op zijn of haar manier vorm aan. Het is een manier om liefde, lust, interesse en gevoelens voor elkaar te vertalen in lichamelijk contact.
Wanneer je geen gezonde seksualiteit hebt
Seks hebben met elkaar zal een leuk, fijn, veilig of spannende gebeurtenis moeten zijn. Uitgangspunt voor een veilige, gezonde seksuele relatie (in welke vorm dan ook) is dat ieders gevoelens en grenzen worden gerespecteerd. Seksualiteit beleven met elkaar vraagt om openheid en de ander durven aan te geven wat je wel en wat je niet wilt. Om verschillende redenen kan seks ook problemen veroorzaken.
Seksualiteit is waaruit wij uit voortgekomen zijn. De verbinding tussen man en vrouw, hopelijk vanuit liefde. Het is een natuurlijke bron die in ons mag ontwaken en ontwikkelen.
Maar wat als deze natuurlijke ontwikkeling onderbroken is? Als er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. Als beschermers of verzorgers of anderen die dicht bij je stonden iets van je wilde wat je nog niet kon begrijpen. En niet vanuit eigen behoefte is ontstaan.
Hoe heb je dan die ontwikkeling doorgemaakt?
In ieder geval heb je dan niet geleerd dat seksualiteit in de eerste instantie verbonden mag worden met het hart. Een beleving waarbij seksualiteit vanuit je hele wezen met een verbonden hart plaats kan vinden een niet enkel vanuit de geslachtsorganen.
Om die verbinding te kunnen maken moet er soms eerst iets hersteld worden. Erkenning geven aan wat je overkomen is. De pijn aangaan die vaak allang weggestopt is.
Trauma of negatieve ervaringen kunnen geheeld worden, zodat jouw seksualiteit weer kan stromen.
Workshop: weer vrij in mijn lijf
Wil je werken aan een gezonde seksualiteit? Overweeg dan om de workshop ‘Weer vrij in mijn lijf!’ te volgen. Tijdens deze 2-daagse workshop (én een terugkomdag) ga je opzoek naar wat jou weerhoudt om een gezonde seksualiteit te ervaren en ga je direct aan de slag om je probleem op te lossen. Gun jezelf de helende reis van de seksualiteit.
- Werken aan je gezonde seksualiteit? Meld je aan voor de workshop ‘Weer vrij in mijn lijf!’.